Vad är Peace United?

Ungdomar världen över lever i svåra förhållanden. För många av dem är fotboll räddningen – det de gör på spelplanen har en betydelse. Fotboll förebygger känslor som osäkerhet och frustration, och underlättar integrationen i en främmande miljö. Den utgör ett gemensamt språk som alla förstår.

Fotboll är roligt och ger känslor av framgång, och det förstärker tanken om att livet går vidare. Alla har möjligheter att påverka sitt eget liv.

Peace United är ett lag som spelar för fred.

Till laget hör bland annat Aki Riihilahti, Laura Österberg-Kalmari, Tinja-Riikka Korpela, Nikolai Alho, Miika ”Särre” Särmäkari, Pekko ”Pege” Piirto, Kaj Kunnas och Toni Söderholm.

Genom att spela fotboll förebygger spelarna marginalisering och frustration, och gör ett slut på motsättningar. Peace Uniteds spelare förstår att bland annat marginalisering och radikalisering av ungdomar inte beror på religion eller hudfärg utan på bristen av alternativ.

Peace United bjuder in alla till att ansluta sig till laget. Vi uppmuntrar till vänskapsmatcher i Peace United-anda – med fred som målsättning. Spelinstruktionerna hittar du här.

Syftet med en Peace United-match är att öka den trygghet och samhörighet som man får genom att tillhöra ett lag, och att skapa nya kontakter. Spelarna har det lättare att anpassa sig till rådande omständigheter, och förståelsen för människor från olika bakgrunder växer. Motionen blir ett verktyg för fred.

Matcherna ökar också kunskapen om fredsarbete och samlar in medel för det. Vi erbjuder läromateriel för skolor som deltar och eleverna kan själva hitta på innovativa insamlingssätt. Insamlingsmedlen används till att stöda fredsarbetet som Kyrkans Utlandshjälp gör.

Gör en liten gest för vår gemensamma värld och ordna en match eller rentav en Peace United-turnering. Bjud in lag, ungdomar, skolor och flyktingar och invandrare från närområdet.

Tillsammans kan vi ge ungdomarna upplevelser över samhällets gränser och en känsla av framgång!

FRED. ETT MÅL SOM RÄKNAS.