Laura Österberg Kalmari

Laura Österberg-Kalmari

Laura Österberg Kalmari on Suomen naisten maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä. Sädehtivä Laura on valittu Suomessa viidesti vuoden naispelaajaksi ja urheiluesikuvaksi vuonna 2009. Moninkertainen SM-liigan maalikuningatar on pelannut ammattilaisena Ruotsissa ja Pohjois-Amerikassa. Nykyään hän toimii Ruotsissa luokanopettajana. Lauralla on kaksi tytärtä.

”Jalkapallo on siitä hieno laji, että sitä voi pelata missä vain, kenen kanssa vaan ja minkälaisilla varusteilla vain. Opettajan työssäni korostan lapsille aina sitä, että toisia kohdellaan hyvin. Ihonvärillä tai uskonnolla ei ole merkitystä.

Jordaniassa pakolaisleirillä tytöt olivat varovaisia, sillä he rikkoivat rajoja. Jalkapallon peluu ei ollut itsestäänselvyys – tytöt eivät saa hikoilla julkisesti, miehet eivät saaneet seurata harjoituksia ja jotkut vanhemmat häpesivät tyttärensä harrastusta. Tuntui hyvältä näyttää mallia, että nainen voi pelata, ja pelata hyvin.”

Aki Riihilahti

Aki Riihilahti

Aki Riihilahti, tunnetaan hyväsydämisenä jalkapallovaikuttajana. Akilla on takanaan merkittävä kansainvälinen jalkapalloura. Suomen A-maajoukkueen tukipilarina hän on pelannut jopa 69 ottelua. Aki on myös tuore isä.

”Nuoret tarvitsevat elämäänsä rutiinia, läsnäoloa ja turvallisen aikuisen. 15–30-vuotias miettii vielä mihin suuntaa elämässään. On pelottava ajatus, että Jordanissa Zaatarin pakolaisleirillä on paljon nuoria miehiä, jotka ovat tyytymättömiä elämäänsä ja nykyiseen tilanteeseen. He ovat joutuneet jättämään vanhan elämän, kodin ja turvan taakseen. Lieveilmiöitä voi tulla.

Futis ei ratkaise kaikkia maailman ongelmia, mutta yhteenkuuluvuuden tunne kentällä on tärkeää. Voi onnistua ja epäonnistua turvallisessa ympäristössä. Kun peli lähtee käyntiin, kaikki muu ympärillä unohtuu.”